mur5Real Studio QUT: Murphy’s Creek BNT won 2012 Queensland Architecture Awards Small Project Architecture State Award.

Value: Most Materials Donated.   

The BE Collective team provided probono structural services for this new facility located at Murphy’s Creek along the Bicentennial National Trail (BNT), west of Brisbane. The Bicentennial National Trail is the longest marked, non-motorised, self-reliant multi-use trekking route in the world, stretching an extraordinary 5,330 kilometres from Cooktown in tropical North Queensland, to Healesville in Victoria.


The structure consists of a bedroom, bathroom and two storage rooms plus a separate shed. The design and construction of the project was part of Queensland University of Technology’s Architecture degree. The 3rd year design studio subject follows Auburn’s Rural Studio model.

Renamed Real Studio, the QUT students were tasked to design a campsite studio situated along the BNT for travelers to use for overnight accommodation to rest and recoup. The students not only designed but helped build the studio under the supervision of a registered builder.
Most materials and professional input for the project were donated, including BEC’s time to design and document the required structure. Some unusual design methods and materials substitution gives the studio quite a unique feel.


Checkout & Like ‘Real Studio’ on facebook.

 

Share