BE Collective was commissioned by Jason Bird (Founder, managing director, and designer at Luxxbox) to work on structural alterations and additions on ‘The Bird House’ as it has come to be known in the office.  The existing house is a two-storey construction with single-storey street frontage on stumps, and a lower storey which is part built in.

Our mission – as we chose to accept it – was to take the existing house and transform it into a modern dwelling that grows from and compliments the surrounding terrain. Our work included an extension, pool and carport to create a living space that a world class design professional would appreciate. 

The diverse professional skillset of our team allowed us control of the project across disciplines, meaning we could complete the revitalised building design; structural analysis and design; and energy efficiency design process comprehensively and internally. This enabled greater communication across disciplines and a unity of vision throughout every stage of the project. After taking over the design process, BEC was able to drastically reduce construction costs, while increasing thermal performance of the building and provide significant engineering solutions and comprehensive ESD for this structurally complex construction.